Генрих Лейхтвейс (dubadam) wrote,
Генрих Лейхтвейс
dubadam

 • Mood:
 • Music:

Kansatieteellisen romantiikan välivaihe


Toinen Vilkunan lähtökohdista oli itse sana tai nimi Kainuu, jonka hän palautti muotoihin kainus, kairus, kailus eli reen kaplas eli monen mutkan kautta nuijamainen sauva. Perinteelliset etymologiset selitykset Vilkuna hylkäsi edes pohtimatta niitä. Kuitenkin hän jo itsekin tuli tavallaan myöntäneeksi oman etymologiansa erinomaisen suuren hypoteettisuuden todetessaan muun muassa näin: ”Sanan yleisempi merkitys on hyvinkin voinut olla nuijamainen sauva, jota teknillisenä terminä on voitu käyttää useammassakin tapauksessa.” 110 Vilkunan hypoteesia on käsitykseni mukaan pidettävä kansatieteellisen romantiikan piiriin kuuluvana oppineena ajatusrakennelmana, jolla ei ole yhteyttä historiallisiin lähteisiin.

110 Vilkuna, Kainuu, s. 143.
[..]
Uusin, realistinen vaihe

[..]
Vahtola uudisti vanhan hven-hypoteesin.
[..]
Vahtolan tutkimukset ovat nähdäkseni pätevintä analyysiä, mitä kainulaiskysymyksestä on toistaiseksi esitetty.

Julku K. Kvenland - Kainuunmaa. 1986, стр. 37
Перед этим на стр. 33:

Suomalais-ugrilaiselta linjalta vastinetta etsiessään Tunkelo löysi vain lapin sanat kainolats ja kainahaljo, jotka hän osoitti lainatuiksi suomesta. Sen vuoksi olikin syytä lähteä hakemaan alkuperää indoeurooppalaiselta linjalta. Sieltä löytyikin Johan Ernst Rietzin Ruotsin murresanakirjasta Smoolannin murteesta sana hven ’sank mark, sidländ jord', 87 joka siis merkitykseltään täsmällisesti vastaa suomalaista termiä vanhojen sanakirjantekijöiden mukaan. Alf Torp palautti ruotsin sanan hven alkugermaaniseen kantaan h vain. 88 Lainautumisen ajankohdan Tunkelo jätti jossain määrin avoimeksi, mutta hän viittasi kuitenkin varsin varhaiseen ajankohtaan, ehkä ajanlaskumme alun jälkeisiin vuosisatoihin.

87 Johan Ernst Rietz, Svenskt dialektlexikon. Ordbok öfver svenska allmogespråket (Reproduktion av den år 1862—1867 utgivna upplagan. Lund 1962).
88 Hjalmar Falk — Alf Torp, Wordschatz der germanischen Spracheinheit (5. unveränderte Aufl . Göttingen 1979), s. 118.
M.Tunkelo, s. 135.
Tags: колбяги
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 29 comments